Sofatul in CanadaSa mergi cu masina in  Canada poate fi in acelasi timp o placere si o provocare. Cu sosele lungi si moderne, sofatul in Canada ofera un sentiment extraordiar de eliberare. Canadienii nu ezita deloc sa plece cu masina la un drum de cateva ore spre o destinatie de weekend sau chiar pentru o excursie de o singura zi. Cu toate acestea, te poti lovi si de blocaje de trafic, mai ales in marile centre, care iti pot pune la incercare nervii. Sa stii la ce sa te astepti in momentul in care te-ai urcat la volan si ai pornit la drum iti va face situatia cu mult mai usoara.

Orasele

In cea mai mare parte, drumurile canadiene sunt decente. Singurele neplaceri se produc din cauza ghetii si a zapezii din timpul iernii si a umiditatii din timpul verii care dau batai de cap autoritatilor si pun solicita intens indemanarea si nervii soferilor. In orase insa, spre deosebire de majoritatea oraselor europene, soselele sunt largi, special construite si marcate pentru deplasarea cu automobilul. Chiar centre mari precum Vancouver sau Toronto unde, potrivit standardelor locale, canadienii considera sofatul o nebunie, pentru majoritatea europenilor sofatul este mai mult decat decent. Blocajele pot fi evitate datorita retelei rasfirate de strazi si intersectii, orientate pe directia N/S si E/V si prevazute cu semafoare moderne. Orele de varf sunt intre 7 – 9 dimineata si 4 – 6 dupa amiaza, la fel ca si in alte mari metropole ale lumii.

Autostrazile

Principalele rute care conduc catre marile orase sunt autostrazi de mare viteza. In Europa le cunoastem sub diverse nume (autostrazi, autobahns, autoroutes, etc.), dar in Canada sunt denumite, generic, expressways. Unele dintre ele necesita o taxa de utilizare, ceea ce le face sa aiba parte de un trafic mai scazut, dar majoritatea arterelor sunt libere. Autostrazile leaga orasele canadiene pe mii de kilometri. Cele mai noi dintre ele, in apropierea marilor centre, au cate patru benzi pe fiecare sens, dar pe masura ce te deplasezi spre zonele rurale cifra se reduce la una, doua benzi. Canada insumeaza 25.0000 de kilometri de autostrada. Autostrada Trans Canada Highway, care leaga orasele St John de Victoria, este cea mai lunga din lume, masurand 7.306 km. De-a lungul autostazilor se gasesc sevice-uri care includ restaurante cu camere de odihna si benzinarii.

Cateva reguli de drum:

  • In Canada se practica mersul pe partea dreapta.
  • Purtatul centurii de siguranta este obligatoriu in toata tara.
  • Fiecare provincie are un sistem de penalizare, bazat pe puncte (la fel ca in Romania), prin  care sunt marcate abaterile de la regulile de drum.
  • In Canada viteza reprezinta o problema, mai ales atunci cand soferiii grabiti profita de strazile moderne. Pana acum s-au facut mai multe campanii de atentionare cu privire la consecintele tragice ale vitezei excesive. Cu toate acestea, vitezomani exista, iar atunci cand sunt prinsi sunt aspru pedepsiti. Limita de viteza pe autostrada este de 100 km/ora, iar in orase si alte localitati de 50 de km/ora si chiar mai putin.
  • Spre deosebire de alte tari in care, pe la trecerile nesemnalizate, pietonii se grabesc sa se fereasca din fata masinilor, in Canada acestia traverseaza nestingheriti. Nu din cauza ca ar incerca sa te ofenseze intr-un fel sau altul, ci doar pentru simplul fapt ca au prioritate.


Comments are closed.