Institutii de invatamant

Gradinite

In Canada exista foarte multe gradinite, atat cele de stat, cat si gradinite particulare infiintate chiar de mamicile cu copii, care ofera servicii la ele acasa. Iata cateva de astfel de gradinite:

Garderie “Le Nid de Namur” ( www.garderieniddenamur.com )

 Locatie: Cote des Neiges

Telefon: (514) 739-3999

Gradinita primeste copii intre 0-5 ani, promovand si incorporand bilingvismul. Programul educational se bazeaza pe dezvoltarea autonomiei copilului, permitandu-i sa-si exprime singur nevoile, pe dezvoltarea perseverentei copiilor, incurajandu-l sa intreprinda proiecte pana la capat (activitati, jocuri), sa socializeze si sa interactioneze cu ceilalti copii.

Aceasta este deschisa de luni pana vineri, intre orele 7:00-18:00. In cazul in care parintele intarzie dupa ora 18:00, acesta va trebui sa anunte educatoarea si va plati o taxa de 1$ pentru fiecare minut care trece de ora 18:00.

Taxa este de 37$ pentru copiii intre 18-60 de luni si de 40$ pentru copiii mai mari de 60 de luni.

Gradinita ofera 2 gustari si o masa calda pe zi.

Pentru a-si inscrie copiii la aceasta gradinita, parintii trebuie sa depuna o cerere de admitere, urmand a fi apoi contactati in functie de numarul de locuri disponibile; prioritate au copiii cadrelor didactice, fratii si surorile copiilor care sunt deja inscrisi la aceasta gradinita precum si cei care se afla deja pe lista de asteptare.

Montessori School of Pointe Claire (www.montessoripc.com)

Locatie: Pointe Claire                       

Telefon: (514) 697-3792

Gradinita primeste copii intre 16 luni si 5 ani, acestia fiind grupati in 4 clase: de la 16 luni pana la 2 ani (clasa 3), de la 2 ani si jumatate pana la 3 ani (clasa 4), cei intre 3 ani si 3 ani si jumatate – clasa 2 iar cei intre 4 si 5 ani – clasa 1. Fiecare clasa are programul ei separat, copiii avand inclus in activitatea de zi cu zi cursuri de muzica, sport, evenimente speciale ca teatru de papusi, excursii. De asemenea, parintii isi pot inscrie copiii la cursuri optionale cum ar fi gimnastica, patinaj, inot, dans, yoga, in functie de varsta pe care o are prichindelul lor.

Meniul este foarte variat cuprinzand o salata, supa, fel principal, un sandwich si un desert. De asemenea parintii sunt incurajati sa se implice in dieta copilului lor si sa aduca de acasa gustari pentru masa de dimineata si cea de dupa-amiaza.

Programul gradinitei este de la ora 7:00 pana la ora 18:00, intarzierea fiind sanctionata cu 1$/minut dupa ora 18:00.

Taxa este de 8.400$/an fiind posibila plata ei in mai multe rate.

West Island Montessori School (www.west-island-montessori.com)

Locatie: Roxboro

Telefon: (514) 684-3733                  

Gradinita primeste copii intre 18 luni si 5 ani si sunt impartiti in 2 grupe: una are in componenta copiii de la 18 luni pana la 2 ani, punandu-se accentul mai mult pe viata practica si senzoriala iar cealalta cuprinde copii intre 2 si 5 ani care au inclus in program activitati precum sport, muzica, dans. Exista de asemenea o serie de activitati suplimentare cum ar fi spectacole de magie, teatru de papusi, experimente stiintifice traznite. Totodata mintea celor mici este stimulata cu exercitii de matematica, de limba si de cultura.

Sunrise Daycare

Adresa: 1025, 56e Avenue, 1025, Montréal, H1A2R9 Quebec, Canada

Telefon.: (514) 642-2582

Aceasta gradinita este infiintata la o mamica acasa, care are ca ajutor o educatoare instruita pentu acest post. Gradinita accepta copii intre 3 luni si 18 luni, insa are un numar limitat de 9 locuri.

Programul este de luni pana vineri in intervalul orar 7:00-17:00 iar serviciile oferite pot fi disponibile atat in limba engleza cat si franceza, in functie de dorintele parintilor.

In meniu este inclusa o masa calda si 2 gustari pe zi.

Pretul este de 7 CAD/zi.

Garderie „Maison des Petits Coeurs”

Adresa: 858 Rue Des Bouleaux, St-Eustache, J7R6E2 Quebec, Canada

Tel: (450) 974-2829

Gradinita are program de luni pana vineri in intervalul orar 7.30-17.00 si accepta copii cu varste cuprinse intre 8 luni si 5 ani. Este o gradinita infiintata tot acasa la cineva si ofera servicii bilingve, in functie de preferinta parintelui.

Meniul include 1 masa calda si 2 gustari pe zi iar pretul este de 30 CAD/zi.

Vizualizati si descarcati lista completa a gradinitelor din Montreal in sectiunea Ghiduri Utile.

Educatia primara si secundara:

Printre cele mai cunoscute scoli care ofera atat invatamant primar cat si secundar putem aminti:

College Charlemagne (http://www.collegecharlemagne.com/)

Este situat in cartierul Pierrefonds-Roxboro, la nord-vestul insulei Montreal.

Fondat inca din 1969, acesta gazduieste astazi peste 1450 de elevi de toate varstele, incepand de la gradinita si pana in clasa a V-a.

Intre 1985 si 2007 colegiul se confrunta cu o crestere extraordinara a cererilor de inscriere, fapt ce a dus la o faza de extindere ( de la 10.000 m² la 147.000 m² ) pentru ca elevii sa poata beneficia de diverse facilitati. Astfel elevii pot beneficia acum de 2 biblioteci computerizate, 2 laboratoare de informatica, 2 laboratoare de cercetare stiintifica, 2 ateliere de arta, 1 agora, un amfiteatru de 500 de locuri si o cantina.

Colegiul Charlemagne ofera studentilor sai o educatie de calitate oferind numeroase activitati academice, culturale si sportive, elevii sai reusind sa se remarce de fiecare data cand au avut loc astfel de competitii.

Misiunea colegiului este aceea de a oferi studentilor sai 4 valori fundamentale: excelenta academica, integrare sociala, disciplina personala si sanatate si bunastare.

L’ecole Le Tandem (http://www2.cslaval.qc.ca/letandem/)

Aflata in estul insulei Laval, l’ecole Le Tandem a aparut in urma fuziunii scolilor primare Notre-Dame-Du-Champ si Leblanc.

La aceasta scoala 89% de elevi provin din regiunea Quebec, restul de 11% provin din alte 24 de tari. Franceza este limba principala, atat ca limba materna, cat si ca limba vorbita acasa, fiind urmata de araba si engleza.


Valorile promovate de scoala sunt respectul de sine, onestititatea, simtul responsabilitatii, regulile si simtul planificarii metodice.

Intreaga activitate didactica a scolii se bazeaza pe socializare, calificare si instruire.

College International Marie de France  (http://cimf.ulogik.com/go/ )

Se afla situat pe strada Queen-Mary din Montreal si este unul dintre cele mai bine cotate colegii din Canada. Peste 1,800 de studenti trec anual pragul acestui colegiu asteptand sa fie instruiti conform sistemului educational din Franta.

Familiile aleg sa isi inscrie copiii aici datorita deschiderii internationale, cat si pentru diplomele obtinute la sfarsit, care sunt recunoscute atat international dar se si pot echivala cu cele din Quebec, lucru care le permite studentilor sa se miste cu usurinta de la un sistem la altul.

Metodologia desfasurarii cursurilor este unica, profesorii disparand incetul cu incetul din viata elevilor. Astfel, initial este atribuit un profesor-consilier care sa tina legatura cu parintii, sa stimuleze elevii sa vorbeasca deschis; treptat acesta se retrage, avand mai mult rolul unui profesor din umbra, lasand elevii sa preia conducerea, oferidu-le din ce in ce mai multa autonomie.

College International Marie de France mai este recunoscut si pentru programul „The Pacific” in care elevii sunt invatati sa solutioneze conflictele in mod pasnic, prin dialog si schimb reciproc.

Universitati

 

Universitatea Toronto (in engleza University of Toronto) este o universitate publica din Toronto, Ontario, Canada aflata la nord de Districtul Financiar al orasului, in jurul Queen’s Park. Universitatea a fost fondata prin Charta regala din 1827 sub numele de Colegiul Regal, fiind prima institutie de invatamant superior din colonia Canada Superioara.

Ea este formata din 12 colegii cu caracter diferit si istorie diferita, fiecare cu o largă autonomie. Universitatea conduce 16 facultati, zece spitale clinice si numeroase institutii de cercetare, cu doua campusuri-satelit aflate la Mississauga si la Scarborough.

Din punct de vedere academic, Universitatea Toronto este cunoscuta pentru curricula de critica literara si teoria comunicarii, in care au aparut pentru prima oara conceptele de „mediul este mesajul” si „sat global”. Universitatea a fost locul unde au inceput cercetarile in domeniul insulinei si a celulelor stem, si aici s-a realizat si primul microscop electronic functional, s-a dezvoltat tehnologia multi-touch si Cygnus X-1 a fost identificata drept gaura neagra. Universitatea primeste cele mai substantiale fonduri guvernamentale de cercetare dintre toate universitatile din Canada.

 

Universitatea McGill ( http://www.mcgill.ca/ )

Universitatea McGill este o universitate internationala a carei limba principala de predare este limba engleza. McGill are 21 de facultati si scoli profesionale, oferind peste 300 de programe la nivel universitar.

 Aceasta a fost fondata in 1821 de catre James McGill, un negustor scotian, si a crescut treptat, extinzandu-se de la un mic colegiu la o universitate plina de viata care gazduieste anual peste 35.000 de studenti.

De asemenea, universitatea mai beneficiaza si de doua campusuri ( Macdonald si Downtown) precum si de un Institut de cercetare stiintifica propriu, aflat in colaborare cu alte 5 spitale clinice si numeroase institutii de cercetare.

Din punct de vedere academic, Universitatea McGill a fost locul unde s-au facut primele cercetari cu privire la radioactivitate, s-au inventat celulele din sange artificial, plexiglasul dar si primul motor de cautare pe internet.

 

Universitatea Laval ( http://www2.ulaval.ca/ )

 Fondata in 1852, Universitatea Laval este primul centru universitar din America de Nord care a oferit programe de educatie superioara pentru francofoni. Aceasta cuprinde 17 facultati si ofera peste 350 de programe de studii atat universitare cat si postuniversitare. Anual se inscriu peste 38.000 de studenti care beneficiaza de cazare in unul dintre campusurile universitatii.

Campusul principal al Universitatii Laval se afla situat la marginea orasului Quebec, avand o suprafata ce cuprinde atat zone de padure cat si portiuni intinse acoperite doar de gazon, o gradina botanica, terenuri de sport, precum si unul dintre cele mai mari complexe sportive din Canada. Capacitatea de cazare este de 2.277 camere individuale.

Din punct de vedere academic Universitatea Laval se afla in primele 10 universitati care primesc finantare serioasa de la stat pentru cercetare in domenii ca sanatate, optica, fotonica si lasere, obezitate, cercetari efectuate in cele 7 spitale afiliate dar si in cele 235 de centre de cercetare de care universitatea dispune.

Universitatea Alberta ( http://www.ualberta.ca/ )

Este o universitate publica din Edmonton, Alberta si a fost fondata in 1908 de Alexander Cameron Rutherford, primul premier al provinciei si de Henry Marshall Tory, primul presedinte al acesteia.

Universitatea dispune de 18 facultăti si 2 colegii afiliate, cu peste 200 de programe educative si aproximativ 37.000 de studenti inscrisi anual.

Campusul principal este denumit North Campus si dispune de 145 de cladiri si 92 de ha de pamant. In afara acestuia universitatea mai dispune de alte 2 campusi satelit Campusul Saint-Jean in estul Edmontonului ( campus pentru vorbitorii de limba franceza) si Campusul Augustana in Camrose.

In ceea ce priveste finantarea de la Guvern pentru cercetare, Universitatea Alberta nu se lasa nici ea mai prejos, ocupand locul 5 la fondurile alocate pentru cercetare. Printre aceste cercetari se numara si „Edmonton Protocol” – un nou tratament pentru bolnavii de diabet de grad 1.