Economia

Quebec: o economie dinamica
Quebec prezinta in ultimii ani o performanta buna in termeni economici. Prima provincie canadiana in zona, Québec, are un produs intern brut (PIB) de circa 300 de miliarde de dolari canadieni din care aproximativ 70% provin din sectorul serviciilor. PIB-ul este echivalentul a aproximativ 265 miliarde dolari SUA sau aproximativ 190 miliarde de euro.

Desi nu este o tara, Quebec are o economie a carei marime este comparabila cu cea a Portugaliei. Astfel, economia se situeaza printre cele mai mari 50 in lume si pe locul 21 in ceea ce priveste tarile din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). PIB-ul pe persoana, depaseste Spania, Italia si Grecia.

Economia prin regiuni administrative

Quebec este impartit in 17 regiuni administrative. Fiecare regiune are forte economice diferite, care pot dezvolta un profil economic pentru fiecare dintre ele. Acest profil defalcat pe sectiuni, ofera informatii cu privire la datele demografice, exporturile pe piata fortei de munca, investitii publice si private, statistici de fabricatie, venitul personal, si economia bazata pe cunoastere.

Fiecare regiune are o economie bazata pe elementele sale caracteristice, fie ca sunt traditionale, ca exploatarea marina, forestiera si agricola, sau recente cum ar fi noile tehnologii. Aceasta mare varietate de activitati economice contribuie la progresul provinciei Quebec.

Abundenta resurselor naturale confera acestei regiuni o pozitie avantajoasa pe plan mondial. Québec-ul se distinge in mod notabil in sectorul minier, clasandu-se printre principalii producatori mondiali, si prin exploatarea resurselor forestiere. Tototdata este cunoscut ca zona cu o bogatie naturala extrem de valoroasa, a carei cantitate importanta se datoreaza exploatarii nesemnificative a vastului teritoriu canadian: doar 30 de mine, 158 de inteprinderi de exploatare si cateva centre industriale de transformare a materiei prime. Printre cele mai folosite materii prime in industria canadiana se numara aurul, fierul, titanul, cuprul, zincul si argintul, provincia Québec fiind un importator de petrol brut.

Teritoriul Québec-ului detine paduri imense de conifere si de foioase, numeroase rauri si lacuri. Industriile de hartie, de prelucrare a lemnului si hidroelectricitatea sunt printre cele mai importante din regiune. Valea Saint-Laurent, situata in sud, unde se afla si metropola Montréal, este zona naturala cea mai populata, fluviul Saint-Laurent fiind un curs de apa major ca utilitate si capacitate in America de Nord.

Boreal Forest – Canada