Economia
Canada este una dintre cele mai bogate natiuni ale lumii, membra a Oraganizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si G8. La fel ca in alte tari dezvoltate, economia canadiana este dominata de sectorul de servicii, in care lucreaza trei sferturi din populatie.

Totusi, Canada este neobisnuita intre tarile dezvoltate in ceea ce priveste importanta industriilor primare, printre care cele forestiera si extractiva de titei sunt doua dintre cele mai importante ramuri industriale. Partial datorita acestui fapt, Canada este dependenta de comertul exterior, in special cu Statele Unite. Astfel, mentinerea independentei fata de Statele Unite a reprezentat intotdeauna o chestiune politica de cea mai mare importanta. Canada detine o industrie producatoare activa, cu centrul in sudul provinciei Ontario, unde industria de autovehicule este printre cele mai dezvoltate.

O societate industriala afluenta si tehnologica, Canada de astazi se aseamana indeaproape cu Statele Unite in ceea ce priveste orientarea spre economia de piata, metodele de productie si nivelul de trai ridicat. In ultimul secol, cresterea impresionanta a industriei producatoare, mineritului si a sectorului de servicii a transformat natiunea dintr-o economie eminamente rurala intr-una predominant urbana si industriala. Canada are depozite vaste de gaze naturale pe coasta de est si in vest, si o multitudine de alte resurse naturale care contribuie la independenta energetica.

Canada este o economie de piata, in care interventiile guvernamentale sunt ceva mai prezente decat in Statele Unite, dar semnificativ mai reduse decat in majoritatea natiunilor europene. In mod traditional, Canada are un PNB pe cap de locuitor mai mic decat cel al vecinului sudic, dar mai ridicat decat al principalelor tari vest-europene. In ultimul deceniu, urmand o perioada de turbulente, economia Canadei s-a dezvoltat rapid, pe fondul unui somaj scazut si al unor excedente bugetare in crestere la nivel federal.