Canada
 Provincii

 O harta geopolitica a celor 13 diviziuni administrative subnaţionale de prim rang ale Canadei.
Canada este alcatuita din zece provincii si trei teritorii. Provinciile din Canada au un grad crescut de autonomie fata de guvernul federal, în timp ce teritoriile sunt controlate mai indeaproape de acesta.
Guvernele provinciale sunt responsabile pentru multe dintre programele sociale canadiene (precum sistemul medical, invatamantul si asistenta sociala) si colecteaza venituri fiscale totale mai mari decat cele ale guvernului federal – o caracteristica aproape unica intre federatiile lumii. Guvernul federal poate initia programe nationale, din care provinciile pot opta sa fie excluse. In realitate, astfel de autoexcluderi sunt rare. Guvernul federal face plati de egalizare pentru a asigura standarde de deservire si impozitare relativ uniforme intre provinciile bogate si sarace.
Toate provinciile au legislaturi unicamerale, alese democratic si guverne conduse de cite un premier, selectat in aceeasi maniera ca si Prim-ministrul Canadei. Fiecare provincie are câte un Locotenent-Guvernator, numit de Prim-ministrul Canadei, care reprezinta Regina la nivel provincial in acelasi fel în care Guvernatorul General reprezinta coroana la nivel federal.


 

Limbi oficiale

 Cele doua limbi oficiale ale Canadei sunt engleza si franceza, vorbite de 56,3% si respectiv 28,7% din populatie. Pe 7 iulie 1969, Legea limbilor nationale a pus franceza pe picior de egalitate cu engleza la nivelul guvernului federal. Astfel a fost initiat procesul care a permis redefinirea Canadei ca o natiune bilingva.
Engleza si franceza au statut egal in tribunalele federale, in Parlament si in toate celelalte instituții federale. Publicul are dreptul, acolo unde exista cerere suficienta, sa fie deserviti de guvernul federal atat in engleza cat si in franceza. Chiar daca multiculturalismul este politica oficiala, pentru a deveni cetatean este imperativ sa poti vorbi fie engleza, fie franceza, 98% dintre canadieni putand vorbi una sau ambele dintre limbile oficiale. In pofida faptului ca natiunea ramane bilingva, majoritatea canadianilor sunt fluenti numai in engleza.
Franceza este vorbita in cea mai mare parte din Québec, precum si in regiuni din New Brunswick, estul si nordul Ontario, Saskatchewan, tarmul sudic al Nova Scotia si sudul Manitoba. Dintre cei care vorbesc franceza, 85% traiescin Québec. Franceza este desemnata ca limba oficiala in provincia Québec, unde guvernul provincial nu promoveaza folosirea englezei. New Brunswick este singura provincie oficial bilingva. Engleza este desemnata ca limba oficiala în toate celelalte provincii.
Cateva limbi aborigene detin statut oficial în Teritoriile de Nordvest (Northwest Territories). Inuktitut este limba majoritara in Nunavut si are statut oficial in acel teritoriu.
Limbile neoficiale sunt de asemenea importante in Canada, unde 5.470.820 de locuitori au una dintre limbile neoficiale ca limba materna (incluzându-i pe cei cu mai mult de o limbă materna). Printre cele mai importante limbi neoficiale sunt chineza (853.745 vorbitori nativi), italiana (469.485), germana (438.080) si punjabi (271.220). Peste 5 milioane de locuitori ai Canadei sunt crestini ortodocsi.

 

Simboluri nationale

Frunza de artar este un important simbol national al Canadei.
Folosirea frunzei de artar ca simbol al Canadei dateaza inca din secolul al XVIII-lea, ea fiind prezenta pe steagul actual si precedent, pe moneda de un cent, si pe stema.
Coroana regala este prezenta pe Stema regala a Canadei, pe steagul Guvernatorului General, pe stemele majoritatii provinciilor si teritoriilor, pe ecusoanele Fortelor Armate Canadiene, a multor regimente si forte politienesti, precum si pe multe cladiri si semne rutiere. De asemenea, imaginea reginei apare in cladiri guvernamentale, baze militare si scoli, pe timbre, pe bancnotele de 20 de dolari si pe reversul tututor monedelor.
Canada este cunoscuta pentru paduri vaste si lanturi de munti intinse, si pentru fauna bogata, cu elani, castori, caribu, ursi polari, ursi grizli si numeroase rate si gaste canadiene. Statutul emblematic al castorului in heraldica este legat intrinsec de faptul ca istoria economica a Canadei este bazata pe comertul cu blanuri. Astfel, alte produse derivate din resurse naturale, cum ar fi siropul de artar, sunt strans legate de identitatea nationala a Canadei.
Alte simboluri naționale sunt Politia Regala Canadiana Calare si hocheiul, sportul cel mai popular al tarii, care este folosit adesea ca simbol de unitate si mandrie.
Mai recent, alte simboluri au devenit o sursă de mandrie: campania publicitara „Eu sunt canadian” a concernului Molson a reusit sa lege ideea de nationalism de o marca interna de bere. Ironic, dupa un timp de la lansarea reclamei, firma Molson a fost cumparata de compania americană Coors.

Relatiile internationale

Canada are legaturi stranse cu Statele Unite, cu care are cea mai lunga granita terestra fara supraveghere militara din lume. Cele doua tari sunt, reciproc, cei mai mari parteneri comeriali ai celuilalt stat si colaboreaza in campanii si exercitii militare. Canada are relatii istorice cu Regatul Unit si Franta, cele doua puteri imperiale care au participat la fondarea ei. Aceste relatii sunt extinse si altor fosti membri ai imperiilor coloniale britanic si francez, ca urmare a calitatii de membru pe care Canada o are in Commonwealth si La Francophonie.
In ultimul secol, Canada a fost un avocat pentru conceptul de multilateralism, facand eforturi sustinute pentru a participa pe scena mondiala. Aceasta tendinta a fost demonstata fara echivoc in timpul Crizei Canalului Suez, cand primul-ministru de atunci al Canadei, Lester B. Pearson a reusit sa detensioneze situatia, propunand primele actiuni de mentinere a pacii in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. In spiritul multilateralismului, Canada si-a creat si pastrat un rol important in cadrul misiunilor ONU de mentinere a pacii, contribuind pana in prezent la 50 de operatiuni distincte, incluzand toate eforturile ONU din 1989 incoace.

Relatiile Canada-Romania

Canada are relatii bilaterale excelente cu Romania. Tarile beneficiaza de legaturi politice puternice, evidentiate de apartenenta comuna în multe organizatii, inclusiv OSCE, a Francofoniei, si ca aliati NATO.
Canada si Romania au stabilit un cadru juridic puternic pentru a ghida relatiile, cu un numar de tratate în vigoare, inclusiv un acord in evitarea dublei impuneri care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005. Alte tratate acopera: extradarea, protectia investitiilor straine, domeniul pescuitului, asistenta judiciara în materie penala, cooperare nucleara si Comert. Acordurile viitoare includ un acord de securitate sociala si un acord pentru Mobilitatea Tineretului.
Comunitatea Romana
Canada si Romania beneficiaza de legaturi puternice cu caracter personal, datorita unei comunitati vibrante în valoare totala de aproximativ 192000 canadieni de origine romana care traiesc în principal în zonele din Montreal si Toronto. Interactiunea dintre comunitatile romanesti din Canada cu tara lor de origine va continua sa consolideze relatiile bilaterale.

 

Relatiile academice si culturale

 
Studiile canadiene sunt de interes semnificativ in mediul academic romanesc. In prezent, sapte universităti romanesti au Centre de studiu Canadian, si peste 200 de studenti urmeaza cursuri legate de Canada in fiecare an. Mai mult de 30 din cele mai importante cadre universitare sunt in mod constant implicate in schimburi educationale si promovarea de subiecte canadiene.

Comert


Romania este cel mai mare partener comercial al Canadei din sud-estul Europei. Proiectul pilot pentru Canada este facilitatea Cernavoda Nuclear Power  stabilita cu Atomic Energy Canada Limited (AECL). Primul reactor nuclear a fost dat în funcţiune din 1996, iar lansarea oficiala a urmatoarelor doua reactoare nucleare a avut loc în 2007. AECL si partenerii sai au intrat procesul de achizitii publice din Romania pentru constructia reactoarelor 3 şi 4.