Canada Day – Ziua Canadei

Pe 1 iulie 1867, Canada a devenit un teritoriu autonom al Regatului Unit si o federatie alcatuita din patru state: New Brunswick, Nova Scotia, Ontario si Quebec. Pana in 1982, ziua era numita Dominion Day, numele fiind apoi schimbat in Canada Day.

Ziua Canadei este sarbatorita prin diferite activitati organizate de autoritati: concerte, parade, carnavaluri, focuri de artificii si ceremonii pentru noii cetateni ai Canadei. Toate activitatile sunt legate de un profund sentiment patriotic. Majoritatea oamenilor se imbraca in alb si rosu, culorile Canadei sau isi picteaza steagul tarii pe fata.

In provincia Quebec, Ziua Canadei se mai numeste si Moving Day. Aici, contractele de inchiere pt case si apartamente incep pe 1 iulie si dureaza exact un an, asa ca multi canadieni isi petrec ziua mutandu-se intr-o alta casa.

In Newfoundland si Labrador, ziua mai este cunoscuta si ca Memorial Day pentru a comemora toate vietile pierdute de regimentul Newfoundland in prima zi de lupta a Bataliei de pe Somme din timpului Primului Razboi Mondial. In timpul diminetii steagurile sunt coborate si au loc ceremonii de comemorare a soldatilor care si-au pierdut viata, iar dupa-amiaza incep festivitati asemanatoare cu cele din restul Canadei.

Ziua Canadei este o sarbatoare reglementata de lege in toate provinciile Canadei, mult magazine, banci sau farmacii fiind inchise.Comments are closed.