All Saints’ Day in Canada (Ziua Tuturor Sfintilor)In fiecare an, pe data de 1 noiembrie, crestinii sarbatoresc Ziua Tuturor Sfintilor, omagiindu-i astfel pe acei sfinti ce nu sunt sarbatoriti separat in calendarul bisericesc. Unele biserici din estul Canadei sarbatoresc aceasta zi in prima duminica de dupa Rusalii. Evenimentul mai este cunoscut si cu numele de All Hallows Tide, All-Hallomas sau All Hallows’ Day.

Ce fac oamenii in aceasta zi?

Atat biserica catolica cat si institutiile celorlalte confesiuni sarbatoresc Ziua Tuturor Sfintilor in Canada.

Evenimentul ofera ocazia oamenilor de a reflecta asupra vietii sfintilor cat si sansa de a se ruga pentru prieteni sau rude decedate.

Unii canadieni simt ca Ziua Tuturor Sfintilor este un eveniment ce trece neapreciat deoarece are loc in urmatoarea zi de dupa Halloween.

Cu toate acestea, cei care cinstesc aceasta zi incerc sa mentina flacara sarbatorii vie prin participare la slujbe oficiate de bisericile de care apartin.

Mai mult, in unele biserici cinstirea Zilei Tuturor Sfintilor are loc prin muzica de orga, cor, imnuri si tamaie.

Viata publica

Ziua Tuturor Sfintilor nu este o sarbatoare ce influenteaza viata publica din Canada. Cu toate acestea, unele sindicate evita sa-si programeze intalnirile in preajma acestei zile.

Istoric

Potrivit unor surse, ideea de Ziua Tuturor Sfintilor dateaza din secolul al IV-lea cand crestinii greci tineau un festival in prima duminica de dupa Rusalii (la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie) in cinstirea tuturor sfintilor si a martirilor. Alte surse sustin ca o comemorare a „Tuturor Martirilor”  a inceput sa fie sarbatorita in anul 270 d.Hr, insa nu se cunosc exact datele exacte. Papa Gregoriu al IV-lea a facut din Ziua Tuturor Sfintilor o sarbatoare nationala in anul 837 d. Hr.

Se crede ca data aleasa pentru sarbatorire, 1 noiembrie, ar fi o incercare de inlocuire a Festivalului pagan al Mortilor (cunoscut si sub numele de Samhain sau Saman – dupa zeul mortii). Ziua Tuturor Sfintilor se presupune a fi legata si de All Souls’ Day (Ziua Tuturor Sufletelor), sarbatoare ce a fost prima data instituita la manastirea din Cluny in anul 993 d. Hr. si s-a raspandit rapid in randul crestinilor.Comments are closed.